Látogatók

Sziasztok!

Örülök, hogy itt vagytok!
Remélem, kedvet tudok csinálni nektek az olvasáshoz, filmekhez, a színházhoz, és a koreai popkultúrához, s hogy tetszeni fognak a bejegyzéseim. Fontos számomra, hogy ti, akik az oldalon jártok, ne csak egy arctalan tömeg legyetek. Az oldal tényleg naplószerű, már olyan tekintetben véve, hogy tényleg az őszinte benyomásaimat írom le. Örülnék, hogy ha ti is részt vennétek benne, írnátok egy kommentet vagy e-mailt bármikor, ha egy téma felkeltette az érdeklődéseteket, ha egyetértesz velem, ha nem értesz egyet velem, ha tetszik az oldal, ha nem tetszik, ha észrevételed van, kérdésed, ötleted, kívánságod, hogy miről legyen még szó, plusz a ti ajánlásaitokra is kíváncsi vagyok. Erre nem azért van szükség, hogy növelje a statisztikai adatokat, hanem hogy élettel telivé váljon a blog, s hogy alapvetően egy kommunikatív közösséget alkothassunk, akiket a könyvek hoznak össze. Ha kritizálni akarsz, azt is megteheted, csak arra kérlek, legyen valami használható alapja, hogy javíthassak ott, ahol kell. Az utálkozókkal nagyon nem tudok mit csinálni. A maximum, amire képes vagyok, hogy felhőtlen időtöltést kívánok!

2017. augusztus 27., vasárnap

Blogprojekt #1 - I. Ki a kedvenc lány?


Hölgyeké az elsőbbség, ahogy mondani szokás! A havi témánk első pontja a legeslegjobban szívedhez nőtt női karakter bemutatása. Gyors és egyszerű volt a témakifejtés, egy pillanatig se voltak bennem kétségek arra vonatkozóan, kire esik a választásom.
Ki az a Hermione Granger?
Hermione, a mugliszármazású boszorkánytanonc Harry Potter-univerzumnak kulcsfontosságú főszereplője az első résztől a folytatásokon át egészen a színdarabig. A filmekben Emma Watson, a színdarabban pedig Noma Dumezweni játssza a szerepét. Tavaly egy képes kalauz is megjelent a személyéhez kapcsolódóan.
Fiktív születése napja 1979. szeptember 19. Szülei közönséges fogorvosok, a lány egyke. Az írónő állítása szerint az éltanuló griffendéles lány saját fiatalkori énjére emlékezteti, Rowling ugyanis a lányhoz hasonlóan nagyon sokat tanult, és ezért strébernek tartották. Az írónő különben híres a zseniális beszélő neveiről; Hermione a mitológiában Heléna és Menelaosz spártai király lánya, akit minden történetíró gyönyörűnek ír le – bár szerintem ennyiben ki is merül a két karakter hasonlósága. A lány patrónusa vidra, a hős hármas másik tagjáé, Roné viszont egy Jack Russell terrier, ami nevezetes arról, hogy üldözi a vidrákat…
Hermione Granger pálcája: szőlő sárkány-szívizomhúrral.
Hermione, a kedvenc
Számomra Hermione egyfajta példakép. Talpraesett, okos, tehetséges, szép, szorgalmas, könyvmoly, kitartó, kreatív, bátor, és ami a legfontosabb, mindenre képes a barátaiért – még ha az a szabályok megszegése is. Meg persze boszorkány, aki tud varázsolni. :D
Mivel a Harry Potter könyvek az első „önálló” olvasmányaim között voltak, Hermione azzal emelkedett ki a legjobban, hogy nem kell megmenteni. Na, hát nekem ez egy fene nagy újdonság volt. Gondoljatok bele – hercegnők, természetfeletti lények minden esti mesében vannak, de mi is történik végül? A királykisasszonyokért eljönnek a hős lovagok, hercegek hetedhét országból, majd boldogan élnek, míg meg nem hal… És STOP! Én állítom, hogy Harryék már az első rész végét se érték volna meg Hermione nélkül! A mesékben a fiúk a legjobbak. Itt nem.
Ki ne állhatom ezt a fajta „a nő a gyengébbik nem” sztereotípiát, és szerintem a legtöbb író se szívesen él vele. Különböző könyvek léteznek még különfélébb karakter-felhozatallal, de akár Az éhezők viadala Katnissét, akár A beavatottos Trist, akár Isabellt és Claryt nézzük a Végzet Ereklyéiből, Hermionét a Harry Potterből, egyvalami biztosan közös bennük: hogy csuklóból cáfolják a lányok gyengeségét. Kétségtelen, van igazság abban is, hogy ÁLTALÁNOSSÁGBAN a nők az érzékenyebbek, de a gyengédség akkor sem keverendő össze a gyengeséggel. Hermione nem gyenge – előbb nevezném őt sekélyesnek, mint gyámolatlannak.
A lány mugli származása, „sárvérű” volta miatt egyesek szemében céltáblává válik. Szerintem az érzékenysége mindenféle másság, fogyatékosság, elnyomottság iránt is innen eredeztethető. Gondoljunk csak például a MAJOMra (Manók Alkotmányos Jogaiért Országos Mozgalom), vagy Csámpásra, akit azért vett magához, mert az állat senkinek se kellett. A hatodik részben, amikor Harrynek meggyőződése, hogy Draco halálfaló lett, Hermione nem ítélkezik (annak ellenére, hogy Draco és görény), és Harryt is óvja attól, hogy csupán az alapján vonjon le következtetéseket valakiről, mert az illető az, aki. Mások megbélyegzése mindig is nagy probléma volt és sajnos lesz is, ezért szerintem az, aki így gondolkodik, az bőven megbecsülendő egyéniség.
Hermione fontoskodó kislányból érik egy bámulatosan intelligens és erős nővé. Mindig tartja a lépést a fiúkkal, sőt, többtávnyi előnye is van velük szemben. Tanulási mániája sokszor válik vicc tárgyává, de lexikális tudása még többször húzta már ki a srácokat a csávából. A lány szinte mindig iránymutató szerepet tölt be Harryék küldetésében, mindenre felkészült. Ha bajban vannak, segít rajtuk, ha kell, a céljukig rugdossa őket. Ha Hermione akár csak egy árnyalatnyit is különbözne önmagától, Harry számára már elő lenne jegyezve a Godric’s Hollow-i temetőben egy helyes kis parcella, Voldemort sötétségbe borította volna a világot, mi, muglik meg nagy valószínűséggel felkerülnénk a WWF veszélyeztetett fajok listájára. Csak utánunk senkinek se kell majd büntetést fizetnie.
A  képes kalauz
A hatvannégy oldalas képeskönyv nálam kívánságlistás! J
Hermione Granger szinte soha sem szegi meg a szabályokat – kivéve, természetesen, ha meg kell mentenie barátait és szembe kell szállnia a Sötét Nagyúrral, Voldemorttal. A nyolc Harry Potter film alatt, barátaival, Harry-vel és Ronnal átélt kalandjai során Hermione bölcsességről és bátorságról tesz tanúbizonyságot, titokban Százfűlé-főzetet készít, megmenti Sirius Black-et az időnyerő segítségével és megalapítja Dumbledore Seregét. 
Éld át újra ezeket a pillanatokat a lányról, aki bebizonyította, hogy a mugli születésűek közül is kikerülhetnek minden idők legtehetségesebb boszorkányai és varázslói.
Best of Hermione Granger
Hermione felállt, és lesújtó pillantást vetett a fiúkra. 
– Remélem, elégedettek vagytok magatokkal. Meghalhattunk volna, vagy, ami még rosszabb, kicsaphattak volna minket.”
– Harry Potter és a bölcsek köve
„– Lebilincselő történet – vetette oda megvető gúnnyal Hermione. – Rémségesen érezhetted magad. Mi közben csak Godric's Hollow-ban voltunk, nem is emlékszem… történt ott velünk valami érdekes, Harry? Ja igen, ránk támadt Tudjukki kígyója, majdnem megölt minket, aztán a gazdája is befutott, kábé egy másodperccel került el minket.
– Micsoda??? – Ron elhűlve meredt rájuk, de Hermione ügyet sem vetett rá.
– Ő meg elvesztette két körmét! Hallod ezt, Harry? Fantasztikus, hogy egyesek micsoda megpróbáltatásokat állnak ki!”
– Harry Potter és a Halál ereklyéi
„– Harry… te nagyon nagy varázsló vagy.
– A nyomodba sem érek – szabadkozott zavartan Harry, miután kibontakozott az ölelésből.
– Ugyan már! – legyintett Hermione. – Könyvek és okoskodás! Ezeknél sokkal, de sokkal fontosabb a barátság és a bátorság…”
– Harry Potter és a bölcsek köve
„Attól a perctől fogva Hermione Granger a barátjuk volt. Vannak helyzetek, amelyekben az ember akarva-akaratlan is megkedveli a másikat. Egy négyméteres hegyi trollal szembe nézni – nos, ez pontosan ilyen helyzet.” – Harry Potter és a bölcsek köve
„– Milyen óránk lesz délután? – váltott témát Harry.
– Sötét varázslatok kivédése – felelte Hermione.
Ron felemelte a lány órarendjét.
– Miért rajzoltad körbe kis piros szívecskékkel Lockhart óráit?
Hermione elvörösödött, és kikapta Ron kezéből az órarendet.”
– Harry Potter és a Titkok Kamrája
„– Tanárnő, most volt az első jóslástanóránk. Teafüvet olvastunk, és…
– Áh, értem már. – McGalagony megcsóválta a fejét. – Nem is kell tovább mesélnie, Granger kisasszony. Halljuk, az idén melyikük fog meghalni?”
– Harry Potter és az azkabani fogoly
„– Egyszerre ennyi mindent nem érezhet valaki, mert felrobbanna.
– Csak azért, mert te egy teáskanál érzelmi színvonalán állsz, nem kell másokról is ezt feltételezned.”
– Harry Potter és a Főnix Rendje
„Hegyi trollok böklencháton vágtatnak keresztül Magyarországon.” – Harry Potter és az elátkozott gyermek
„El kell rohannom a könyvtárba!”
– Harry Potter 1-7
Tudtad?
- Hermione Grangerrről és Emma Watsonról
*     A kezdeti tervek szerint lett volna egy húga, de mivel Rowling már túlságosan előre járt a történetben, inkább kihagyta.
*     Rowling szerint Hermione és Ron egyáltalán nem illenek össze.

*     A három barát közül egyedül Hermione ült vissza az iskolapadba a Halál ereklyéi cselekménye után.
*     Harry, Ron és Hermione képe bekerült a Csokibéka-kártyák közé.
*     Emma Watson modell és színésznő nagy könyvmoly hírében áll, így biztos nem okozott neki nehézséget, hogy eljátssza Hermione szerepét.
*     Emma teljesen odavolt a gonosz Draco Malfoy-t alakító Tom Feltonért a Harry Potter forgatások alatt, mert nagyon cukinak találta, és imponált neki, hogy néhány évvel idősebb nála, kicsit rosszfiús, és még egy gördeszkája is volt.
*     A Hermione névhez a magyar Hermina áll a legközelebb. A Hermione az utazást, míg a Hermina a hadsereget jelenti.
*     Hermione vezetékneve, a Granger, Ray Bradbury 451 fok Fahrenheit című könyvében bukkan fel. Így hívják a regényben azon személyek vezetőjét, akik szóról szóra agyukba véstek egy-egy könyvet, hogy megmentsék egy olyan társadalomban, ahol a tudást a könyvek elégetésével üldözték. Kiváló név a könyvkukac Hermione számára, habár nem lehetünk biztosak benne, hogy az írónő valóban a Bradbury regényből kölcsönözte.


Források és további érdekességek:
http://www.tapmancs.eoldal.hu/cikkek/nevek-jelentese.html
És ugye ne felejtsük el, hogy nem vagyok egyedül:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése