Látogatók

Sziasztok!

Örülök, hogy itt vagytok!
Remélem, kedvet tudok csinálni nektek az olvasáshoz, filmekhez, a színházhoz, és a koreai popkultúrához, s hogy tetszeni fognak a bejegyzéseim. Fontos számomra, hogy ti, akik az oldalon jártok, ne csak egy arctalan tömeg legyetek. Az oldal tényleg naplószerű, már olyan tekintetben véve, hogy tényleg az őszinte benyomásaimat írom le. Örülnék, hogy ha ti is részt vennétek benne, írnátok egy kommentet vagy e-mailt bármikor, ha egy téma felkeltette az érdeklődéseteket, ha egyetértesz velem, ha nem értesz egyet velem, ha tetszik az oldal, ha nem tetszik, ha észrevételed van, kérdésed, ötleted, kívánságod, hogy miről legyen még szó, plusz a ti ajánlásaitokra is kíváncsi vagyok. Erre nem azért van szükség, hogy növelje a statisztikai adatokat, hanem hogy élettel telivé váljon a blog, s hogy alapvetően egy kommunikatív közösséget alkothassunk, akiket a könyvek hoznak össze. Ha kritizálni akarsz, azt is megteheted, csak arra kérlek, legyen valami használható alapja, hogy javíthassak ott, ahol kell. Az utálkozókkal nagyon nem tudok mit csinálni. A maximum, amire képes vagyok, hogy felhőtlen időtöltést kívánok!

2017. december 3., vasárnap

Karácsonyi húzás - tippek

Legyen munkahelyen, szakkörön, vagy osztályon belül, a karácsony közeledtével mindenkit lázba hoz a téma: a karácsonyi húzás. Nem mindenhol szokás, de elég elterjedt ez a dolog, mikor az adott közösségen belül, körbemegy egy zsák/sapka/kalap/chipses zacskó/bármi, benne a tagok neveivel, és mindenki kihúz egyet, akinek majd összedob egy kis karácsonyi csomagot.

Ez annyira egyszerűnek hangzik, és mindenki annyira várja, mégis számtalan buktatót rejt. Ezek elkerülése és kivédése végett szeretnék néhány tippet adni, amit – ha hasznosnak találjátok – vessetek fel a csoportotokon belül is.
Előre csomagolt problémák
1. Nem azt húztad, akit szerettél volna
Főleg akkor kellemetlen, ha a kapcsolatotok hogy is mondjam, kissé zimankós. Akárhogyis, ne vedd félvállról az ajándékozást, ez az időszak arról szól, hogy örömet szerezzünk egymásnak, és hogy jó mélyre elássuk azt s csatabárdot.
2. Halvány lila segédfogalmad sincs, mit adj neki
Nem ismerhetsz mindenkit annyira közelről, hogy kapásból tudd, minek is örülne.
3. Tudod, mit szeretne, de nem engedheted meg magadnak
Mit tehettek?
1. Mindenekelőtt egyezzetek meg a csoporttal egy összegben!
Így senkit sem érhet atrocitás az anyagi háttere miatt, és a kívánságok sem fognak a Fehér Ház ármagasságában forogni. J
2. Menjen körbe egy lista a húzásban részt vettek neveivel! Mindenki írjon a saját neve mellé egy-egy kulcsszót, utalva arra, mit szeretne!
Így nem egy komplett kívánságlistát írtok, de azért adtok némi kiindulási kapaszkodót annak a társatoknak, akik titeket húztak. Elvégre nem ismerhet mindenki mindenkit. Mikor a listára írtok, figyeljetek az előző pontra – maradjon az ajándék a korábban meghatározott kereten belül! Ezután a kész listát akasszátok ki jól látható helyre!
3. Cserélj nevet!
Van, mikor a helyzet menthetetlen, vagy mikor másoknak segítesz vele. Példa: a barátnődnek/haverodnak tetszik egy srác/lány, de te húztad a fiú/lány nevét. Kicserélhetitek a cetlit, így a barátodnak esélye lesz kapcsolatba kerülni a kiszemeltjével, és akár te is jól járhatsz az új névvel, vagy ha nem, legalább tetszeleghetsz a karácsonyi angyalka nagylelkű szerepében. Ki tudja, lehet, hogy megadtad a kezdőlökést egy szerelemnek!
4. Kémkedj, vájkálj, hallgatózz!
Böngéssz a közösségi oldalain, figyeld meg, milyen témában oszt meg, kedvel, és követ dolgokat. Nem illendő, de hallgass bele a beszélgetéseibe, hátha el-elcsípsz apró morzsákat, amik a segítségedre lehetnek. Akár a barátaitól is kérhetsz segítséget, de előtte kösd a lelkükre, hogy ennek titokban kell maradnia. Az innen-onnan összegyűjtött információk összevetve a fent említett listával már jóval könnyebb színben tüntetik fel az ajándék kiválasztásának feladatát.
5. KEEP IN SECRET!
Bármit is teszel, a lényeg, hogy tartsd titokban, kit fogsz megajándékozni. Így sokkal jobb buli! J
Már semmit sem tehettek…
mert eljött a pillanat!
Lejárt az idő, eljött az ajándékozás pillanata. De hogy is nyújtsd át pontosan az ajándékot? Egyezzetek meg a csoporttal, hogy…
1. Egyszerű és gyors – Felbolydult hangyaboly
Mindenki odamegy ahhoz, akit húzott, átadja az ajándékot, és ennyi. Pillanatok alatt le lehet zavarni, ami épp annyira előny, mint hátrány. Szerintem ennek így kicsit személytelen jellege, szóval lássuk a következőt…
2. Hosszabb, de viccesebb – Körbe-körbe
Kijelöltök valakit (lehet akár a főnök/tanár/vezető is), aki elsőként néhány szóval jellemzi a kihúzottat, s a csoportnak kell rájönnie, ki is lehet az illető. Ha megvan a megfejtés, a jellemzett megkapja az ajándékát, és ezután ő mond néhány gondolatot arról, akit ő húzott ki, és így tovább. Szerintem ez így sokkal emlékezetesebb és izgalmasabb, plusz az sem árt, ha felmérjük magunkban, mennyire ismerjük egymást, illetve mások kívülről hogyan látnak minket. Bonyolíthatjátok a játékot, ha a jellemzést verses formában teszitek meg, amit aztán egy karácsonyi képeslapra írva akár mellékelhettek is az ajándékhoz.
Remélem, tudtam nektek segíteni a karácsonyi húzás kapcsán. Ha valamelyik ötlet tetszik, dobjátok fel az osztályotokban is, hogy megkönnyítsétek egymás dolgát, és emlékezetesebbé tegyétek a közös ünneplést. Illetve ha nektek is vannak még ötleteitek, amik a fentiekben nem hangzottak el, osszátok meg velem és egymással lent a komment szekcióban. J
 KELLEMES KÉSZÜLŐDÉST!
Hasonló bejegyzések: Mit adj egy könyvmolynak?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése