Látogatók

Sziasztok!

Örülök, hogy itt vagytok!
Remélem, kedvet tudok csinálni nektek az olvasáshoz, filmekhez, a színházhoz, és a koreai popkultúrához, s hogy tetszeni fognak a bejegyzéseim. Fontos számomra, hogy ti, akik az oldalon jártok, ne csak egy arctalan tömeg legyetek. Az oldal tényleg naplószerű, már olyan tekintetben véve, hogy tényleg az őszinte benyomásaimat írom le. Örülnék, hogy ha ti is részt vennétek benne, írnátok egy kommentet vagy e-mailt bármikor, ha egy téma felkeltette az érdeklődéseteket, ha egyetértesz velem, ha nem értesz egyet velem, ha tetszik az oldal, ha nem tetszik, ha észrevételed van, kérdésed, ötleted, kívánságod, hogy miről legyen még szó, plusz a ti ajánlásaitokra is kíváncsi vagyok. Erre nem azért van szükség, hogy növelje a statisztikai adatokat, hanem hogy élettel telivé váljon a blog, s hogy alapvetően egy kommunikatív közösséget alkothassunk, akiket a könyvek hoznak össze. Ha kritizálni akarsz, azt is megteheted, csak arra kérlek, legyen valami használható alapja, hogy javíthassak ott, ahol kell. Az utálkozókkal nagyon nem tudok mit csinálni. A maximum, amire képes vagyok, hogy felhőtlen időtöltést kívánok!

2018. június 29., péntek

#8Blogprojekt - II. Fiktív városok



És itt is vagyunk a második nappal, ami nekem még jobban tetszik, mint az első. Fantasy!!!



Tagadhatatlan, hogy egy könyvben mennyire fontos a világépítés, mind megismerés, mind pedig a vizuális hatás szempontjából. Az adott környezetben játszódó regényekben fontos, hogy bepillantást nyerjünk a világ legmélyébe, a társadalmi szerkezetébe, a művészetébe és egyéb jellegzetességeibe. És szerintem itt nemcsak hogy hanyagolható, de hanyagolni is kell az olvasó szabad fantáziáját, jónak kell lennie a hangsúlyelhelyezésnek a látványvilágban, a különösen jellegzetes és fontos vizuális elemekre jóval nagyobb hangsúlyt kell fektetni, míg máshol elég csak egy-egy jelzésértékű melléknév. A könyvbeli helyszíneknek a hangulat megteremtésében is nagy szerepük van, előrevetíthetik a cselekmény egy részét, illetve kizárhatnak esetleges történésnek. Nem állítom, hogy nincs ilyen (biztos van), de kisebb a valószínűsége annak, hogy egy szellemjárta temetőben csattan el egy első csók – és most, hogy ezt leírtam, mibe fogadunk, hogy a következő könyvben, ami szembejön, pont ez fog történni? Na mindegy, kezdjük is, és nézzünk is meg pár lenyűgöző fiktív várost!
Alicante
Avagy az Üvegváros. Ez az összetett szó pedig tökéletesen lefedi Idris fővárosának karakterét, ötvözi azt a két esetet, amit fentebb írtam: nagy hangsúly, de csak egy melléknév, egy jelző! Alicante fénye, a csillogó és fenséges látványa egyben utal egy kicsit az árnyvadászok felsőbbrendűségére is – mert valljuk be, azért az árnyvadászuk inkább az egójukról, és nem az önbizalomhiányukról híresek, és ezt nem is titkolják. Alicante nem csak a fajuk erejének, de az öntudatuknak is a jelképe. Egyszerű, de összetett – ezért szeretem A végzet ereklyéit, hisz maga az alapkoncepció ott sem valami nagy durranás: démonok vs. démonvadászok. A kivitelezése, na az viszont 2000 IQ-s!

Velaris
Velaris szép. Komolyan, egyszerűen öröm olvasni róla a leírásokat olvasni. Sarah J. Maas különben is nagyon jó eszközöket használ a látványvilág bemutatására. De Velaris egyben egy egész szimbólumrendszer, a béke, a szépség, és az önmegvalósítás városa. Meg is értjük, Rysand miért akarta annyira eltitkolni és megvédeni a háborútól…

a Suramar City a World of Warcraftból

Cenaria
Ez a város talán egy kicsit kevésbé ismert, mint az előző kettő. Cenaria egy vele azonos nevű birodalom fővárosa Brent Weeks Éjangyal-trilógiájából, amit én egyébként egyszerűen imádok! Ezt a sorozatot én az Üvegtrónnal egyetemben előszeretettel emlegetem, mint a Trónok harca mutációját, Az árnyak útján című résszel startoló sorozat rengeteg szereplőt vonultat fel, nagyon akció dús – és elképesztően részletes a világ. Cenaria Velaris szöges ellentéte, három arca van: a gazdag, jómódú elit, a nyílt titokként működő befolyásos, mindent lefedő bűnszervezet, a Sa’kagé, és az ennek szolgálatában álló lecsúszott emberek, utcagyerekek, tolvajok, prostituáltak, orgyilkosok. A gazdagság és nyomor ellentéte befolyásolja a város infrastruktúráját, így a város két felét összekötő híd egyik oldalán terül el a – egy birodalom fővárosához méltó – gazdag, míg a másikon a törvénytelen, nyomorgó terület.
Az alvilág és a korrupció uralta város állandóan a birodalmak közti háború központjában áll, és minduntalan felmerül a kérdés: érdemes-e megmenteni a bűnben lubickoló Cenariát? Meg bizony. Mert bármily sötét és undorító is egy világ, létezik még olyan, hogy hazaszeretet!
***
Ezek lettek volna az általam legkarakteresebbnek talált városok, nézzetek be a többiekhez is! Holnap visszatérünk az utolsó nappal. :)
A Blogprojekt további résztvevői:

Molybirodalom

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése