Látogatók

Sziasztok!

Örülök, hogy itt vagytok!
Remélem, kedvet tudok csinálni nektek az olvasáshoz, filmekhez, a színházhoz, és a koreai popkultúrához, s hogy tetszeni fognak a bejegyzéseim. Fontos számomra, hogy ti, akik az oldalon jártok, ne csak egy arctalan tömeg legyetek. Az oldal tényleg naplószerű, már olyan tekintetben véve, hogy tényleg az őszinte benyomásaimat írom le. Örülnék, hogy ha ti is részt vennétek benne, írnátok egy kommentet vagy e-mailt bármikor, ha egy téma felkeltette az érdeklődéseteket, ha egyetértesz velem, ha nem értesz egyet velem, ha tetszik az oldal, ha nem tetszik, ha észrevételed van, kérdésed, ötleted, kívánságod, hogy miről legyen még szó, plusz a ti ajánlásaitokra is kíváncsi vagyok. Erre nem azért van szükség, hogy növelje a statisztikai adatokat, hanem hogy élettel telivé váljon a blog, s hogy alapvetően egy kommunikatív közösséget alkothassunk, akiket a könyvek hoznak össze. Ha kritizálni akarsz, azt is megteheted, csak arra kérlek, legyen valami használható alapja, hogy javíthassak ott, ahol kell. Az utálkozókkal nagyon nem tudok mit csinálni. A maximum, amire képes vagyok, hogy felhőtlen időtöltést kívánok!

2019. augusztus 29., csütörtök

달의 연인-보보경심 려 / Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo (2016) #1


Van egy szokásom. Ha támad egy ötletem, gondolatom, stb., bárhol legyek is, leírom egy cetlire, vagy a kezemre. Megyek ki a mosdóba, eszembe jut, hogy mit kell vásárolni, toll, papír/bőr, leírom. Kimegyek a konyhába egy pohár vízért, eszembe jut egy jó ötlet a blogra, útban a csap felé felkapok egy cetlit apa asztaláról, és leírom. De ezek csak random példák, legalábbis nem hiszem, hogy az agyam hatékonyságának bármiféle köze is lenne a folyóvízhez. Habár ki tudja…
A lényeg az, hogy mielőtt megszületne egy bejegyzés, egy összetettebb házi feladat, vagy azok a történetek, amiket egyelőre csak fióknak írok, előző életükben mind cetlik voltak. És ezek a cetlik mindenhol ott vannak. A nappaliban. A fürdőben. Egyszer egyet kint felejtettem a kertben, és elázott. Szóval mindenhol. Az évek során végül sikerült csakis kizárólag a szobám területére korlátozni a cetlik lelőhelyét… de ránézve a mostani témához összegyűlt anyagra lehet, hogy ki kéne próbálnom valami más jegyzetelési módszert is.


Tehát ez a bejegyzés nemrég még így nézett ki J. És amíg tisztába tettem, hogy nézzen is ki valahogy, eltartott egy darabig.
CSELEKMÉNY nagyon RÖVIDEN:  Hae Su a 25 éves lány napjainkból visszakerül a Korjó dinasztia idejébe, ahol belecsöppen a Wang ház hercegeinek harcába és konfliktusaiba.
értékelés snitten: 91%
saját értékelés: 10/10***
szereposztás
Hae Su
Wang So (4. herceg)
Wang Wook (8. herceg)
Wang Jung (14. herceg)
Wang Wook (13. herceg)
Wang Yo (3. herceg)
Wang Hyun (10. herceg)
Wang Mu (koronaherceg)
Park Soon Deok
Park Soo Gyeong tábornok
Wang Won (9. herceg)
Tae Jo király
Choi Ji Mong (udvari csillagász)
Woo Hee
Hwang Bo Yeon Hwa hercegnő (a 8. herceg húga)
A sorozat érdekessége egyrészt, hogy egy kínai regény koreai adaptációja, így az eredetihez képest nyilván se a nevek, se az évszámok nem stimmelnek. Másrészt pedig, hogy talán ez volt az egyik legjobban várt sorozat. Rengeteg híres színész és énekes szerepelt a szereposztásban, ráirányítva az EXO-, IU-, Girl’s GEneration és a Lee Joon Gi-rajongók figyelmét a sorozatra. Nem is volt kérdés, meg lesz-e a kellő érdeklődés a profithoz.
Ami először feltűnt, hogy sok a herceg, amiről azt hittem, probléma lesz. De ahogy haladt előre a sorozat, annál inkább láttam, hogy bizony kellenek ide mindannyian.
Ennek az egyik oka egy egyszerű marketingfogás. Mivel ez a blog egyelőre nagyobb százalékban tartalmaz könyves bejegyzéseket, és nagyobb százalékban vonz könyvmoly beállítottságú olvasókat, egy könyves példát hozok. Gondoljunk arra, ahogy belépünk egy könyvesboltba (úgyis csak addig tudunk gondolkodni, utána átveszi az elménk és a pénztárcánk felett az uralmat a rajongás:D). Minden könyvesbolt, legyen az online, vagy fizikai valójában is létező, tartalmaz egy top 10-es könyvlistát. Ennek nyilván az a célja, hogy újraindítsa vagy még inkább növelje az eladásokat, de akár az is előfordulhat, hogy manipulálják ezt a listát úgy, hogy az olyan könyvekre irányítsa a figyelmet, amikre egyébként nem lenne, vagy alacsonyabb a kereslet. Akárhogy is, az ilyen megoldások célja a vásárló figyelmének irányítása. Kirakhatták volna csak a legjobb könyvet, ami az első helyen áll a listán, de nagy az esély arra, hogy senkit sem fog érdekelni. Ez a legjobb, oké, de mihez képest? Ellenben ha csoportban jelennek meg, mindegyik könyv több figyelmet kap.
Ha több valamit látsz egyszerre, automatikusan döntéshelyzetbe kerülsz, összehasonlítasz, kedvencet választasz. Ilyen elven működik a KPOP-ipar is, ezért debütálnak az idolok inkább csoportokban, nem pedig szólóénekesként, és ez a tendencia jelenik meg a Moon Lovers-ben és az ugyanúgy 2016-ban megjelenő Hwarang című sorozatban is. Mindkét drámában közös, hogy rengeteg férfi szereplőt vonultat fel, és ezek közül sok színésznek más érdekeltségei is vannak, például a zeneiparban, így például a Hwarangot is a Moon Lovers-hez hasonlóan óriási várakozás övezte Park Hyung Shik, Kim Tae Hyung és Choi Min Ho miatt (ZE:A, BTS, SHINee). Amúgy ezt a sorozatot is ajánlom. J
Szóval a marketing zseniális. Visszatérve a sorozathoz pedig:
A cselekmény is zseniális.
A szerelmi szál zseniális.
A színészi játék is zseniális.
A látványvilág zseniális.
A zene zseniális…
Elég lesz? Átjött, hogy mennyire imádom?
Sok emberrel néztem együtt ezt a sorozatot, amiért elképesztően hálás voltam, főleg ahogy haladt előre a történet, és egyre többször volt szükségem arra, hogy egy-egy epizód után valaki összeszedje a darabjaimat, majd a törmelékből valahogy rekonstruáljon legalábbis annyira, hogy vissza tudjak zökkenni a mindennapokba. Én a sorozatnézés mellé ajánlom kiegészítőként a zsebkendőt és a stabil lelkivilágot, mert ez a történet számtalan érzelmi hatást gyakorol a nézőkre. Leszel közben szomorú, boldog, dühös, csalódott, izgatott. Ó, és fontos tényező lenne a szabadidő is, mert enyhén szólva addiktív ez az egész. Én legalábbis ritkán álltam meg egy epizód után.


Ami számomra mindig egy érzékeny pont, és amire különösen kíváncsi voltam, az a karakterépítés. Ha egy könyvben vagy egy filmben ez el van rontva, akkor lényegében, legalábbis számomra minden más is nullázódik. És a Moon Lovers-ben aztán annyi szereplő van, hogy szinte lehetetlen nem belefutni valamilyen hibába, kevesebb figyelmet szentelni az egyik karakternek, hiteltelen személyiséget írni egy másiknak. Na, belefutott a Moon Lovers bármelyikbe is? Naná, hogy nem. A szereplők rendkívül rugalmasak, bár folyamatosan változnak, fejlődnek, és történnek velük a dolgok, ez egyáltalán nem összezavaró a nézőre nézve. Rajtuk keresztül érinti meg a sorozat a leginkább az ember lelkét. A szerelmi szál, ami rendelkezik egy teljesen önálló bejegyzéssel is, gyönyörű, a befejezés pedig szerintem a lehető legjobb, amit csak kaphatott ez a sorozat. So mondogatta mindig, hogy sose engedi el Hae Su-t. Na, ez a sorozat sem fog engem.
A sorozat végére az összetört szívek száma=0. Mert az én szívem nincs összetörve. Az én szívem ki lett facsarva, porrá lett zúzva, és aztán vissza lett gyömöszölve a helyére, hogy nesze, működj tovább.
Az időutazós szálnak az első pár epizódban nem sok értelmét láttam, de hamar kiderült, hogy nélkülözhetetlen. Erről is írtam egy külön bejegyzést is, mert összesen a teljes Moon Lovers ajánló-elemzés-kritika több mint 9 A4-es oldal, így muszáj volt valahogy szétdarabolnom. (…) De összességében ez a sorozat egy zseniális agytorna. Nem volt epizód, ami után ne kellett volna egy kis szünetet tartanom, hogy átgondoljam a történteket. Ami szerintem óriási pozitívum. Ha egy film, sorozat, könyv, bármi elég okosnak tartja a befogadó közönségét ahhoz, hogy ne féljen ilyen agymunkát adni neki, az dicséretes. Tele van csavarokkal, váratlan fordulatokkal, és az első pillanattól fogva az utolsóig fenntartja az érdeklődést.
Mitől jó tehát a Moon Lovers? Attól, amitől minden más film és alkotás is jó: raktak bele tehetséget, energiát, és nézők/olvasók iránti tiszteletet. Tudom, hogy a művészetet nem lehet szabályok közé szorítani, de az igénytelenség sosem engedhető meg semmilyen szabállyal. Aki rendelkezik a 3 fenti dologgal és mellé még egy kis kreativitással illetve szerencsével a terjesztés folyamán, az össze tud hozni jó dolgokat.
Én mindenkinek ajánlom ezt a sorozatot. Szerintem 12 év felett nincs olyan nézőközönség, amelynek ne tudna újat mutatni, akit ne tudna lekötni, és akit ne tudna magába bolondítani. Zseniálisan összerakott történet, és ha valaki csak egy koreai történelmi drámát is megnéz életében, ajánlom, hogy ez legyen az.

Part 2_Gwangjong-teóriák
Part 3_A szerelmi háromszög

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése