Látogatók

Sziasztok!

Örülök, hogy itt vagytok!
Remélem, kedvet tudok csinálni nektek az olvasáshoz, filmekhez, a színházhoz, és a koreai popkultúrához, s hogy tetszeni fognak a bejegyzéseim. Fontos számomra, hogy ti, akik az oldalon jártok, ne csak egy arctalan tömeg legyetek. Az oldal tényleg naplószerű, már olyan tekintetben véve, hogy tényleg az őszinte benyomásaimat írom le. Örülnék, hogy ha ti is részt vennétek benne, írnátok egy kommentet vagy e-mailt bármikor, ha egy téma felkeltette az érdeklődéseteket, ha egyetértesz velem, ha nem értesz egyet velem, ha tetszik az oldal, ha nem tetszik, ha észrevételed van, kérdésed, ötleted, kívánságod, hogy miről legyen még szó, plusz a ti ajánlásaitokra is kíváncsi vagyok. Erre nem azért van szükség, hogy növelje a statisztikai adatokat, hanem hogy élettel telivé váljon a blog, s hogy alapvetően egy kommunikatív közösséget alkothassunk, akiket a könyvek hoznak össze. Ha kritizálni akarsz, azt is megteheted, csak arra kérlek, legyen valami használható alapja, hogy javíthassak ott, ahol kell. Az utálkozókkal nagyon nem tudok mit csinálni. A maximum, amire képes vagyok, hogy felhőtlen időtöltést kívánok!

2020. július 8., szerda

I-LAND kibeszélő: ep 2


2. rész – 07.03

Kijelenthetjük, hogy ez a hely nem egészséges. Pláne, hogy mindenki mennyire fiatal. Annyira adva van a Legyek Ura-feeling, hogy lassan nem a debütálásukkal, hanem az egészséges mentális fejlődésükkel kapcsolatban kezdtem el aggódni.

Egy héttel korábban ott hagytuk magára a sorozatot, hogy a versenyzőknek ki kell választaniuk – természetesen ismét maguk között – azt a négy trainee-t, akinek el kell hagynia az I-LAND-et. Mindenkinek két órája volt arra, hogy meghozza a saját döntését illetve arra, hogy bizonyítson a többiek felé, neki itt a helye.

Elsőként mindenképpen meg szeretném említeni SEON-t, mert őszintén szólva nem tudtam eldönteni, szánalmas vagy inkább zseniális-e az, amit csinál. Seon az idősebb részvevők közé tartozik, és ő volt ugye az, aki elsőként adott elő, márpedig annyira azért nem jól, hogy biztonságban érezze magát. Ő is tudta, hogy csak azért jutott tovább, mert mint első előadó felé a többieknek még semmiféle elvárásaik vagy viszonyítási alapuk nem volt. Így hát Seon megkörnyékezett jóformán mindent, ami mozog, ő volt az, aki mindenkivel váltott egy pár szót, aki mindenki bizalmát próbálta valamilyen eszközökkel megnyerni – és akárhogy is, bevált, Seonnak sikerült bent maradnia a kockában. Ebben valószínűleg szerepet játszhatott a kora (20) is, hiszen a koreaiak a korkülönbséget sokkal komolyabban veszik, mint mi, a fiatalabbak részéről tiszteletlenség lett volna kiszavazni valakit, aki ennyivel idősebb náluk, pláne, amikor igyekezett mindenkivel kedves lenni. Seon okos. És a későbbiekben is ő volt az, aki próbálta vigasztalni a vigaszra szorulókat, szóval összességében kedvelhető sárc.

Ott volt viszont TA-KI és NI-KI, a két japán tag, valamint DANIEL és EJ a fiatalabbak közül. Ni-Ki kiszavazta Ta-Ki-t a közös múltjuk ellenére, Ej pedig Danielt akarta távozni látni annak ellenére, hogy az első fordulón csapatként léptek fel. Ni-ki-nek végül sikerült megszabadulnia Ta-ki-tól (nem véletlen a „megszabadulni” szó), viszont a másik párosból Ej volt az, akinek vissza kellett mennie a tojásba, ami majd a Ground-hoz irányította őket.

Mi történhetett? Miért akarta volna bármelyikük is elveszteni egy biztos támogatót? Merthogy Ta-Ki-nak minden megnyilvánulásáról üvöltve árulkodott az, mennyire oda van a másik japán srácért, és hogy mennyire vele együtt szeretne csak debütálni. És Daniel is mindig ott volt Ej közelében.

Akinek van kistestvére, annak talán ismerős az érzés. Imádod a tesódat, mindent megtennél érte, stb. De hogy együtt lógjon a te haverjaiddal, az egy kicsit… ciki? (Gyors megjegyzés: Hugik, imádlak titeket! És köszi, hogy veletek sose volt ilyen probléma. Igen, nálunk inkább én vagyok az a bizonyos ciki társaság, de ezt csak zárójelben mondom.) Azt hiszem, Ni-Ki és Ej is valami ilyesmit érezhetett.  Be akartak kerülni az I-LAND-be, de nem akarták, hogy azok alapján ítéljék meg őket, akikkel kezdtek. És pl. Ej-re nem is haragszok annyira, végül is, valahol valamilyen szinten érthető ez az egész. Vagy csak az befolyásol, hogy végül ő lett az, aki a Ground-ra került… De Ni-Ki-re teljesen kiakadtam. Mikor bejelentették a végeredményt és Ta-Ki-nak távoznia kellett, Ni-Ki úgy tett, mintha neki semmi szerepe se lett volna a döntésben. Láthatóan színészkedett a búcsú és az interjú alatt is. A fenéket azért küldte el a másikat, hogy „jobb teljesítményre ösztönözze”. Szimplán csak meg akart szabadulni tőle. És míg a másik páros esetén esetleg az elfogulttá tehetett volna, hogy per pillanat Daniel a bias-om, itt nem lehet erről szó, mert őszintén nekem Ta-Ki se annyira szimpatikus. Nincs vele különöseb bajom, de a naivitása és az éretlensége nagyon zavar. Főként azért, mert amilyen tiszta, ártatlan személyisége van, ő lesz az első, akit meg fog törni ez a verseny. Komolyan, amikor a Ground-on közvetítették az előadást, és Ta-Ki meglátta, hogy Ni-Ki a center, átment fanboy-ba, annak ellenére, hogy tudta, őmiatta esett ki, annak ellenére, hogy a többi Ground-beli srác már próbálta meggyőzni őt, Ni-Ki nem jó szándékból küldte őt ide, naiv rajongással csüggött a srácon. Én tényleg féltem ezt a fiút.

Miután Ta-ki és Ej (meg még ketten, aki fogalmam sincs kicsodák) kiestek, az I-LANDerek megkapták az első feladatot: meg kell tanulniuk az eredetileg IU által énekelt signal dalt, el kell sajátítaniuk a hozzá készített koreográfiát, és felosztani egymás között a szerepeket. Vagy másként kifejezve: Lett he war begin!

Heeseung vs. Ni-Ki

A trainee-k először egyöntetűen megválasztották HEESEUNG-ot leadernek és centernek (ugyebár ő a BigHIt-ász), és elkezdődtek a próbák. Elsőként a részeket kellett felosztaniuk egymás közt, és itt jön vissza a képbe JAY. Akit az első részben még nagyon bírtam. Most viszont…

Az első részben Bang Sihyuk említette, hogy Jay természete elég makacs, illetve ha valaki hozzám hasonlóan néz DKDK tv-t (Youtube), ott is hallható volt, hogy beszéltek arról, Jay nem a tipikus ’idol-személyiség”. Jay annak ellenére, hogy nyilvánvalóan nem tudja kiénekelni azt a hangot, újra és újra jelentkezett, én pedig csak vártam a katasztrófát. Oké, a kitartás díjazandó. De az érzelmi kitörés nem annyira. Az a pont nagyon kínos volt mindenki számára.

Ezzel kapcsolatban megint csak Daniel-nek volt egy olyan megnyilvánulása, amivel ismét belopta magát a szívembe. Jay kontrollvesztésére reagálva vágott egy fejet, amihez a vágók azt a megjegyzést fűzték, hogy „Daniel sajnálja Jay-t”, de ez nem igazán sajnálat volt, inkább egy ilyen szemforgató, gúnyolódó valami. Daniel annyira tinédzser, és annyira tetszik, hogy van egy gyerekes oldala. Ő volt az is, aki tátott szájjal bámult meg mindent, és szuperhősök titkos főhadiszállásához hasonlította a kockát az első belépéskor. Na, ő nem színészkedik.

De megint, annak ellenére, hogy mennyire fiatal, a többiekkel ellentétben, akik jobb híján próbáltak úgy tenni, mintha nem láttak és hallottak volna semmit, Daniel volt az, aki jelzett Heeseung-nak, hogy a béke érdekében adjanak Jay-nek végre egy szerepet. Egyszerűen ez a srác az, aki olyan szinten átlátja, hogyan működik ez a hely, ahogyan csak kevesen. A producerek egyik célja az ilyen műsoroknál a konfliktusszítás – Daniel úgy tűnik, minduntalan keresztbe tesz az I-LAND készítőinek. És az mellékes, hogy Jay megérdemelte-e azt a szerepet, amit kapott vagy nem. Ha nem kapta volna meg, a srácok belefutnak már rögtön az elején egy ellenségeskedésbe. Daniel ezt átlátta. Daniel is okos.

Heeseung viszont… ő is, csak…

Szögezzük le, egyik se jó. Az azonnali meghátrálás se és a konstans előre nyomulás se.

Tulajdonképpen YOUNGBIN-nal kezdődött az egész (akit egyébként eléggé bírok), akit érzékenyen érintettek a Heeseung által alkalamzott módszerek a próbákon. Nem hibáztatom, és az is egy más kérdés, hogy jogosan-e, de mindenesetre így érzett és kész, ezzel semmi baj nincs. Mert a problémát próbálta diplomatikusan megoldani. Emlékszem volt egy rész, ahol a páran beszélgettek erről a helyzetről, hogy hogyan kéne beszélni Heeseung-gal, és Youngbin, a probléma kiváltója megszólalt a társaság szélén, hogy a lényeg az, hogy nyugodtan beszéljük majd át, ne szítsunk konfliktust – mintha meg se hallották volna. Legalábbis a következményekből kiindulva nem úgy tűnt.

Valahogy abból, hogy Heeseung módszerein változtatni kéne, az lett, hogy magát a center személyét kéne lecserélni. És itt jött megint a képbe Ni-Ki, aki kezdetektől fogva ezt a pozíciót akarta. Végül K támogatásával meg is kapta (a két japán tag összetartása olyan gyors tempóban alakult ki, hogy az már ijesztő), és Heeseung-ról kiderült, hogy nincs önbizalma. Abban a pillanatban, amikor Ni-Ki jelentkezett, Heeseung szinte pánikszerűen adta át a leader+center szerepet, mint akit megrémít a konfliktus lehetősége, vagy mintha örülne, hogy megszabadul a felelősségtől és a hibázási lehetőségtől… vagy mintha tényleg meggyőződésből feladná, mert hibásnak gondolja magát. Nem tudom, melyik az igaz. De akárhogy is, nem jártunk jól ezzel a cserével.

Ni-Ki-hez hasonló táncost én még életemben nem láttam. Őstehetség ez a srác. De énekelni nem tud sajnos.

Az Into The I-LAND egy annyira jó szám. A kész produkció viszont fájdalmasan középszerűvé sikerült. Jake mikrofonhibája. A formációk elcsúszása. A mindennek közepén álló Ni-Ki, aki még a táncmozdulataival se tűnt ki. Felfedeztük ugyan, hogy JUNGWON tud énekelni, ami nagyon jó, mert már kezdtem aggódni, hogy szinte senkinek sincs jó hangja, de összességében valóban nem érdemeltek volna több pontszámot annál, amit végül kaptak és ami alapján 6 tagnak, azaz a csapat felének egy újabb szavazást követően távoznia kell a kockából. Van pár tippem, kik lesznek azok. Jövő héten meglátjuk.
________________________

Továbbra se tudom, tetszik-e ez a műsor, vagy sem. Van egy weboldal, ahol beleláthatunk, hogy mi történik épp a kockába, és figyelemmel követhetjük az összes kameraképet… Tényleg nem tudom. Fura. Nem érzem azt, hogy ez lenne a legjobb módszer… sőt, az I-LAND egyáltalán nem tűnik használható módszernek, ha valaki idolokat akar kiképezni. Vagy még csak én nem látom, hogyan segít a lelki terror és a nonstop hatalmi harcok megalkotni a k-pop új generációját. Szóval jól néz ki, meg minden magától mozog, stb, de nem tartom valószínűnek, hogy ez volt a BigHit és az Mnet eddigi legsikeresebb beruházása.

Lehet, csak arról van szó, hogy ez még csak az első két rész volt, nem tudom. Érdekesnek tényleg érdekes, ha egyszer elkezdi nézni az ember, kíváncsi lesz, hogy hétről hétre mi hogyan alakul a kockában (nem, akkor se nevezem szigetnek, elég volt a Legyek Urából, ez egy kocka!). Szóval érdemes belenézni, csak… nem igazán tudom, hogy fogalmazzam meg. Zavar a koncepció. De ahogy mondtam, ennek is van egy tipikusan mnet-es hatása, ha elkezdted, egyszerűen már érdekel, mi fog történni…

Viszont van még valami: csak szerintem sok egy kicsit az a 12 tag? Mert hirtelen eszembe jutott valami. Ugye a trainee-k egy kockában vannak. A show szimbóluma is egy kocka (meg egy tojás, de az most nem érdekes). Egy kockának 12 éle, 8 csúcsa és 6 lapja van. Az az összeesküvés elmélet ugrott be, hogy talán így fognak csökkenni a tagok. Eddig mindenki úgy tudja, hogy 12-en lesznek a végleges csapatban, de mi van, ha menet közben kiszórnak embereket? Előbb lecsökkennek 8-ra, majd 6-ra? És így tök creepy-n meg lehetne oldani, hogy egyik éjszaka alatt egyszer csak eltűnik 4-4 kanál, póló, tablet….

Tíz kicsi néger! Az is egy szigeten játszódik!!

(A BTS – ON videóklipp után volt az az érzésem, hogy a BigHit kreatív team-je a BTS szabadsága alatt maratoni filmnézést tartott. Abban is volt Útvesztő, meg Madarak a dobozban, meg Oroszlánkirály. Miért ne lehetnének az I-LAND-ben is filmes utalások?)

…Ha az ATEEZ-es számításom után ez is bejönne (hónapok óta gondolkodok azon, hogy mennyire menő lenne, ha az ATEEZ-videóklippek sztoriját követve az ATEEZ és az ATINY közösen írnának valamit, amit majd ki lehetne adni, mint „hivatalos fnafiction” vagy valami ilyesmi – erre a KQ nem bejelent valami nagyon-nagyon hasonlót? :D), nagyon boldog lennék. És elkezdenék gondolkodni a látnoki karrieren :D 
________________________

Összegezve: Heeseung szerintem nemcsak tagja lesz majd a debütáló trainee-knek, de nagy valószínűsége van, annak, hogy ő lesz a leader. 90% esély. Persze, ha lesz egyáltalán leader (pl. a ONEUS-ban nincs) vagy az is lehet, hogy több leader-t választanak (lásd ONF). Szívesen látnám még a csapatban Daniel-t (egyértelmű), Jungwon-t és Sunghoon-t is. Youngbin is jöhet.

Kit fognak kiszavazni? Ni-Ki-ben és Jay-ben szinte százszázalékig biztos vagyok. Ni-Ki eljátszotta a lehetőségét, hogy bizonyítson (háromszor is: kiszavazta Ta-Ki-t, ami senkinek nem volt szimpi, Heeseung riválisa lett, ami tekintve, hogy Heeseung egyfajta biztos pont még a srácoknak így az elején, szintén egy mínusz, és centerként se volt jó), Jay pedig… hát Jay. Egyelőre jobban veszélyezteti a csapaton belüli harmóniát, mint amekkora hasznot hozhatna a képességeivel. Jake lehet még veszélyben, ha nem is a saját hibájából. Heeseung marad. Ez tény. Daniel maradjon. Ez pedig egy kívánság.

Ezeket a bejegyzéseket inkább csak magamnak írom, azt hiszem. Valahogy, valahol ki kell adnom magamból a gondolataimat, és erre a célra ez az oldal épp megfelel. Pár nap múlva jön a harmadik rész… Kíváncsi vagyok. Látni akarom fejlődni ezeket a srácokat.

ep 3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése