Látogatók

Sziasztok!

Örülök, hogy itt vagytok!
Remélem, kedvet tudok csinálni nektek az olvasáshoz, filmekhez, a színházhoz, és a koreai popkultúrához, s hogy tetszeni fognak a bejegyzéseim. Fontos számomra, hogy ti, akik az oldalon jártok, ne csak egy arctalan tömeg legyetek. Az oldal tényleg naplószerű, már olyan tekintetben véve, hogy tényleg az őszinte benyomásaimat írom le. Örülnék, hogy ha ti is részt vennétek benne, írnátok egy kommentet vagy e-mailt bármikor, ha egy téma felkeltette az érdeklődéseteket, ha egyetértesz velem, ha nem értesz egyet velem, ha tetszik az oldal, ha nem tetszik, ha észrevételed van, kérdésed, ötleted, kívánságod, hogy miről legyen még szó, plusz a ti ajánlásaitokra is kíváncsi vagyok. Erre nem azért van szükség, hogy növelje a statisztikai adatokat, hanem hogy élettel telivé váljon a blog, s hogy alapvetően egy kommunikatív közösséget alkothassunk, akiket a könyvek hoznak össze. Ha kritizálni akarsz, azt is megteheted, csak arra kérlek, legyen valami használható alapja, hogy javíthassak ott, ahol kell. Az utálkozókkal nagyon nem tudok mit csinálni. A maximum, amire képes vagyok, hogy felhőtlen időtöltést kívánok!

2019. július 30., kedd

Jurassic World 2 – Bukott birodalom (2018)


A tea szörnyű volt. Na, vágjunk bele!
A Jurassic World 1 egy nagyon jó film. Az egyik kedvencem, mert nem alacsonyítható le szimpla zabálós filmre, habár kétségtelenül az, magasan kiemelkedik a kategóriából. Szóval mikor lehetőségem volt megnézni a folytatását, nem mondhattam nemet.
(A FILM SNITTEN)
értékelés: 6/10
A történet fonalát 3 évvel az első film után vesszük újra fel, amikor is kiderül, hogy a Nublar-sziget nemcsak az emberek, de a dinoszauruszok számára is tartogat egy katasztrófát: ha kitör a vulkán – márpedig minden jel szerint ki fog – az őslények elszenvedik második kihalásukat is. Az egész világot foglalkoztató kérdés: mi lesz a dínók végső sorsa?
A film nagyon jól kezdődött. Bemutatásra került a kialakult helyzettel szembeni nézőpontok. Olyan veszélyeztetett állatok-e a dinoszauruszok, mint a többi élőlény, mik a jogaik, hogyan járjunk el velük kapcsolatban, megmentsük-e őket, ne mentsük meg őket, indítsuk újra a parkot máshol, mi legyen? Nagyon erős indítás volt, de a folytatásról sajnos ezt nem tudom elmondani.
A véleményem nagyon vegyes, ami szerintem a csapongó stílusomból is meglátszik (most szokok vissza az írásra). Egyrészt tetszett a látvány. A dínók mozgása kifejezetten fejlődött, sikerült az összes szereplő fajnak elkapni és kiteljesíteni egy-egy jellemző vonását, egyedi karaktereket adva így nekik. A vulkánkitörés is nagyon jól nézett ki, alapjában véve elmondható, hogy az első filmhez képes, ami ilyen téren egyébként szintén nem mutatott hibát, rengeteget javult az animáció. Nagy kár, hogy semmit sem láttam belőle.
Sötét volt. De így mindig. Hallottam a hangokat, meg persze láttam, hogy történik valami… De aztán emberek kerülnek oda, ahová korábban nem láttam őket bemenni, nyomogatnak valamit, amitől még sötétebb lesz, és valahol jön a dínó is...
Szerintem a filmnézés élményének erőssége a látványvilág lett volna, mert a történet nagyon semmi újat nem hozott, az első perctől kezdve az utolsó képkockáig kiszámítható volt. Hogy ki fog elárulni kit, nyilvánvaló volt, az, hogy a románc a két főszereplő között újból (harmadjára is) egyenesbe jön, szintén nem volt váratlan. Bár tekintve, hogy Kék és Owen között több kémia van, mint Claire és Owen között, én azért mindig meghökkenek, hogy ezek ketten hogy találnak minduntalan vissza egymáshoz. A másik sokk akkor ért, amikor Claire magas sarkú helyett túrabakancsot húzott a dzsungeltúrához. Ez igencsak nagy fordulat volt az első film után.
Szóval a sztori elég nagy csalódás, viszont a vizuális effektek, az animáció nagyot dobhatott volna a dolgokon, magán a filmnézés élményén, ha történetesen látszik is, mi zajlik a képernyőn.
Ami különösen tetszett, az az új dínó. Nagyon jól mutatták be az intelligenciáját, több olyan jelenet is volt, ahol tisztán látszott annak a folyamatnak a gyorsasága, ahogy az Indoraptor kitapasztalja a környezetét, levonja a vele kapcsolatos következtetéseit, és alkalmazkodik hozzá, esetenként meg is változtatva a körülményeket. (Konkrétan hívta a liftet és beszállt!) Az a helyzet, hogy ő tényleg hibátlan lett volna, egy engedelmes, empatikus (!), de utasítható, és bevethető dinoszaurusz, az lehetett volna, aminek készült. Ha a tervezés folyamatának nem áll az útjába az emberi kapzsiság. És itt jön az a rész, hogy miért érdemes megnézni a filmet.

Anno az ókori görögök a gőgöt, azaz a hübriszt tartották minden bűn közül a legsúlyosabbnak. Az ókori görögök tudtak valamit. Itt mindenki türelmetlen, mindenki vagy pénzt akar, vagy fogakat, és persze mind meg is kapják a helyi szervek igazságszolgáltatását, azaz a film random pillanataiban mindegyiküket bekapja egy-egy dinoszaurusz. Egyszerű, vad, hirtelen, és hatásosnak kéne lennie. Az első filmnek az egyik legnagyobb ütőkártyái voltak az ilyen jelenetek, azt az érzést hagyva a nézőben, hogy nézd, mit hozott létre az emberiség, és nézd, hogyan nő túl rajta! Itt semmi ilyen nem volt, inkább azt éreztem, „jaj, már megint??” … Ami nagyon jó. Bármennyire is untam, vagy nem látszódott semmi, stb., ez a második rész egyáltalán nem felesleges, mert segít tisztábban látni a problémát: sosem az lesz a baj, hogy még túl keveset tudunk, hanem az, hogy már az ismeretlent is kihasználnánk. A Jurassic World a felszínes néző számára semmiben sem különbözik az egyéb hasonló témát feldolgozó filmektől. Az egyikben van egy nagy, sokfogú valami, ami embert eszik, de nem főszereplőket, a másikban szintén van egy nagy, sokfogú valami, ami embert eszik, de soha nem főszereplőket, és a Jurassic World-ben is van egy nagy, sokfogú valami, ami embert eszik, de a főszereplőket békén hagyja, minden passzol, egyetlen egy különbséggel. A legtöbb ilyen filmben az ember végül valahogy, valamikor, valamennyi áldozat árán, de felülkerekedik. Az ember mindent legyőz - ez egy nagyon irrealisztikus üzenet. Ezzel szemben a Jurassic World- széria teljesen mást mond, legalábbis eddig. A Jurassic World teremtményei az ember teremtményei, mégis, az ember az egyetlen, ami képtelen elpusztítani őket. Nem győzhetünk egy olyan valami felett, amit legyőzhetetlenre terveztünk. Nem győzhetünk önmagunk felett, ha az alapokon semmit sem változtatunk.
„Hányszor kell még elmagyarázni?! Mi okozzuk a saját kihalásunkat.” Nem tanulunk a hibáinkból. A Bukott birodalom helyenként, márpedig elég sűrű helyenként pontos másolata az első filmnek, de nem véletlenül. Az emberiség újra és újra olyan hibákba esik, amikből tanulhatna, ha akarna, de nem akar. Pedig közel a nyolcmilliárdhoz úgy gondolom, túl sokan vagyunk a tehetetlenséghez. Egyszerűen, ha akarnánk bármin vagy bármit is változtatni, megtehetnénk. Szóval: miért nem tesszük?
Összegezve, számomra maga a filmnézés élménye nem volt pozitív. Zavart a kiszámíthatóság, zavart, hogy nem láttam semmit, zavartak az ismétlődések. Viszont örülök, hogy megnéztem. Nagyon sokat halogattam ezt a filmet, mert tetszett az első rész lezárása. Az a mondanivaló, amivel befejeződött a film, kerek egész volt, és nagyon féltem, mi lesz a második filmben, mi lesz, ha az ember győzelmével, ami egy könnyen megírható és jó pénzt hozó befejezés, lerombolják az első film üzenetét. Szerencsére nem így történt, és a Bukott birodalom csak erősítette az első értékeit, még ha nem is a legjobb módszerekkel. Az első részben a hibák sorozata, a hiányos tudás, és az emberi nagyravágyás volt a fő probléma. Itt már csak az emberi nagyravágyás. Csak mi. A dínók újból kihaltak volna a vulkán miatt, ha nem avatkozunk közbe. Az Indoraptor tényleg csak a harcmezőn lett volna veszélyes, ha Eli Mills-t nem vakítja el 28 millió dollár. Mindez elkerülhető lett volna, ha nem avatkozunk közbe. „Ezeknek a dínóknak nem a védelmünk kell. Hanem hogy ott se legyünk.” „Elszabadult a genetika ereje…” – ezek mind nagyon jól eltalált kifejezések, amik érzékeltetik azt, hogy mennyire sok minden múlhat rajtunk, de egyben érzékeltetik azt is, hogy mennyivel több minden függ a passzivitásunktól. Mert az esetek többségében korántsem vagyunk annyira hasznosak és jelentősek, mint ahogy azt gondoljuk.
Végül, de nem utolsó sorban pedig természetesen felmerül a kérdés: melyik birodalom is bukott el? Hát, üdvözlünk mindenkit a Jurassic World-ben. Újranézni nem fogom, de ezután más szemmel nézem az elsőt. És nagyon kíváncsi vagyok a harmadikra.
„Ezek a lények már előttünk itt voltak, és ha nem vigyázunk, ők lesznek itt utánunk.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése